By RISE Vietnamese Member who seeks asylum in Australia. (Scroll down for English version)

Thuyền nhân Việt Nam xin tị nạn đang bị đe doạ trục xuất về nước, cộng đồng người Việt phải làm sao?

Các thuyền nhân Việt Nam vừa đến Úc hôm 27/08/2018 đã bị các người dân địa phương giao cho cảnh sát và đã bị giam trong Trung Tâm Giam Giữ Di Trú Đảo Chrismas Island. Bộ Trưởng Bộ Nội Vụ Peter Dutton đã lên tiếng đe doạ trục xuất tất cả các thuyền nhân vừa đến về nước, nơi mà họ sẽ bị Chính Phủ Việt Nam tra tấn, bỏ tù và hãm hại, thậm chí là bị giết chết.

Đây không phải là lần đầu tiên Chính phủ Úc có hành động tàn nhẫn với các thuyền nhân xin tị nạn nói chung và các thuyền nhân tị nạn Việt Nam nói riêng. Năm 1992, Chính Phủ Đảng Lao Động của Thủ Tướng Paul Keating đã quyết định mở ra trung tâm giam giữ di trú đầu tiên trên thế giới và sau này được nhiều quốc gia trên thế giới làm theo. Lúc bấy giờ, mục đích của các trung tâm giam giữ di trú này là nhắm vào các thuyền nhân xin tị nạn Việt Nam và tội phạm hoá việc xin tị nạn để xin được bảo vệ khỏi việc bị đàn áp, bức hại, thiên tai, nạn đói và nạn diệt chủng. Các nạn nhân sống sót của những trung tâm giam giữ khắc nghiệt, tàn bạo, vô nhân tính và đẫm máu này đã và đang lên tiếng về những ảnh hưởng tiêu cực của việc giam cầm vô thời hạn đến tinh thần, sức khỏe và cuộc sống của họ.

Đã có ít nhất 50 người đã mất mạng trong các trung tâm giam giữ di trú của Úc trong đất liền và ngoài khơi từ khi trung tâm giam giữ đầu tiên được mở cửa, trong đó có ít nhất 3 người Việt Nam.Hầu hết những người này là những người xin tị nạn và tất cả đều là người da màu. Những người này đã bị mất mạng vì những lý do có thể được ngăn chặn kiệp thời nếu chính phủ Úc ra tay can thiệp như như tự tử, sự sơ suất y tế và bị ám sát. Ngoài những cái chết oan uổng ra còn có vô số trường hợp đã và đang xảy ra hằng ngày trong các trung tâm giam giữ đối với các giam nhân (bất kể giới tính và lứa tuổi) như hãm hiếp, quấy rối tình dục, bạo hành, tra tấn, đe dọa v.v. Hơn nữa, hầu hết tất cả các cựu giam nhân cho dù đã hơn nhiều năm sau khi được thả ra, vẫn bị tàn tật và mang trong người những căn bệnh hậu từ những lần bị ngược đãi, tra tấn, hăm dọa, hãm hiếp, quấy rối tình dục, và khi cuộc sống của họ bị Chính phủ Úc làm cho hỗn loạn không có lối thoát trong nhiều năm. Ngoài ra còn có hàng ngàn người tị nạn bị Bộ Di trú trục xuất hay đàn áp họ cho đến khi họ tự trục xuất bản thân mình trở về nơi mà họ bị bức hại, diệt chủng.

Năm 2015, Bộ Di trú Úc đã thỏa thuận giao nộp những thuyền nhân xin tị nạn Việt Nam cho chính quyền Việt Nam và những người này đã bị kết án tù ngay sau khi trở về nước, mặc dù Chính quyền Việt Nam đã hứa là sẽ không bỏ tù những người bị trả về, tạo điều kiện cho họ hòa nhập vào xã hội và sẽ cho con cái họ đến trường. Cái bẫy của Chính quyền Việt Nam và sự ham muốn trục xuất người tị nạn của Chính phủ Úc một cách phân biệt chủng tộc đã làm cho những thuyền nhân này bị kết án tù giam và không có khả năng hòa nhập với xã hội, và một số người đã không còn cách nào hơn là phải liều mạng vượt biên một lần nữa. Vậy nên, khi Chính phủ Úc đang đe dọa trục xuất những thuyền nhân Việt Nam vừa đến Úc xin tị nạn vào ngày 27/8/2018 vừa qua, họ biết chắc rằng những người này khi về nước sẽ khó lòng mà yên thân với Chính quyền Việt Nam. Bất chấp việc những người này chắc chắn sẽ bị cầm tù, tra tấn, thậm chí bị giết, Úc vẫn thẳng tay đẩy những người này vào đường cùng.

Trong tình trạng chính trị hiện nay của Việt Nam, vài tháng trở lại đây, người dân trong nước và ngoài nước đã và đang tiếp tục bàn luận chống lại sự xâm lăng của Trung Quốc, và việc Nhà Cầm quyền Việt Nam đang bán đứng nước Việt Nam cho Trung Quốc. Ở nhiều tỉnh thành ở Việt Nam và cả một số nơi khác ở hải ngoại, người Việt đã xuống đường biểu tình phản đối kế hoạch cho nước ngoài thuê đất 99 năm ở các Đặc Khu Kinh Tế của Nhà Nước Việt Nam, và phản đối luật An Ninh Mạng, bộ luật được lập ra để tiện giám sát và điều khiển sự tự do ngôn luận của nhân dân trên mạng xã hội nhằm bịt miệng người dân.

Hiện đã có rất nhiều người, chủ yếu là công dân Việt Nam đã bị ám sát, quấy rối, giam cầm, bạo hành, tra tấn và buộc tội khi tham gia biểu tình hay lên tiếng chống lại luật Đặc Khu, An Ninh Mạng v.v. Vậy nên không có gì là bất ngờ khi có nhiều công dân Việt Nam tìm cách vượt biên xin tị nạn để thoát khỏi ách đàn áp của nhà cầm quyền Việt Nam. Chiếc tàu đánh cá của các thuyền nhân xin tị nạn Việt Nam đã cập bến Úc ở vùng xa phía bắc của tiểu bang Queensland (Far North Queensland) ngày 27/8/2018 vừa qua, kể cả khi chưa biết được trường hợp xin tị nạn của từng thuyền nhân là gì, nhưng rất dễ để có thể đoán chắc rằng những người này đã bị chính quyền Việt Nam quấy rối và đe dọa vì nghi rằng họ có tham gia biểu tình hay chống đối luật Đặc Khu và An Ninh Mạng bằng những cách khác nhau, và họ bị dồn đến đường cùng nên không còn cách nào khác ngoài việc liều mạng vượt biên.

Chắc hẳn, những ai đã từng vượt biên tìm đường tị nạn thì sẽ biết rất rõ những cảm giác lo sợ bất an khủng khiếp khi đang trên đường đi, cũng như là khi trường hợp xin tị nạn của mình đang được xét xử mà không biết là số phận của mình sẽ đi về đâu. Vậy nên, khi được người dân địa phương rủ đi bắt cua, uống bia chỉ để rồi bị báo và giao nộp cho cảnh sát, và rồi bị giam trong trại tập trung và bị đe dọa thẳng thừng là họ sắp sửa bị trục xuất về nơi đã làm cho họ phải bỏ của chạy đi lấy người, thì cái cảm giác đó nó phải khủng khiếp như thế nào? Hànhđộng này của những người dân địa phương và Chính phủ Úc có nhân đạo hay không, hay đây là nghĩa mới của từ nhân đạo? Nước Úc có đang làm theo Hiệp Ước Tị Nạn Quốc Tê hay không, và có đang tôn trọng nhân quyền cơ bản của người tị nạn hay không, hay nước Úc đang tự tạo nên một Hiệp Ước Tị Nạn mới, và đang tự thay đổi ý nghĩa của từ nhân quyền để có thể thẳng tay hành hạ người tị nạn?

Chúng ta đang kêu gọi nước Úc gây áp lực để Việt Nam chấm dứt sự vi phạm nhân quyền có hệ thống. Nhưng nước Úc có tư cách lên án các quốc gia khác khi các quốc gia này vi phạm nhân quyền có hệ thống hay không khi chính nước Úc cũng đang làm điều đó? Khi nước Úc thẳng tay đe dọa trục xuất những thuyền nhân  xin tị nạn người Việt Nam yêu nước đã lên tiếng chống lại giặc ngoại xâm Trung Quốc, và phải liều mạng vượt biên vì bị Chính quyền Việt Nam truy lùng, nước Úc có đang bênh vực kẻ yếu hay đang ủng hộ kẻ gian? Phải chăng nếu Úc lên tiếng bênh vực người yếu thế thì nước Úc sẽ đi ngược lại với lịch sử và nền tảng sáng lập nước Úc, khi chính người Anh sang Úc cướp đất và diệt chủng người Thổ dân ở lục địa này, những người đã sinh sống ở đây trên một ngàn thế hệ, để âm mưu chiếm nước Úc làm thuộc địa?

Lịch sử Úc là một lịch sử đẫm máu của người Thổ dân da đen khi họ bị cướp đất và diệt chủng bởi người da trắng. Lịch sử Úc cũng là một lịch sử đẫm máu khi Úc đàn áp một trong những nhóm người bị đàn áp kinh khủng và tàn nhẫn nhất trên thế giới: người tị nạn. Sẽ có người nói rằng, “Nhưng lúc trước Úc đâu có đối xử với tôi như vậy, Úc nhận tôi vào mà?” Thì câu trả lời cũng tương tự như là câu trả lời của câu hỏi,“Nếu Công an Việt Nam đối xử tốt với một số người thì công an Việt Nam có tốt hay không?”

Vậy làm sao để có thể giúp người tị nạn hiện nay?

Các cựu giam nhân từng bị giam giữ trong các trung tâm giam giữ di trú của Úc đã phải chịu đựng những sự tàn bạo kinh khủng nhất của các quy định về người tị nạn và xin tị nạn của Úc. Kể cả sau khi được cho ở lại định cư, họ vẫn phải chịu đau khổ gây ra từ những áp bức mà họ phải đối mặt trong các trung tâm giam giữ, cũng như các bệnh hậu và bị tàn tật vĩnh viễng từ việc bị hành hạ, đánh đập, làm nhục, hãm hiếp, quấy rối tình dục, đe dọa v.v. trong một thời gian dài. Ở tổ chức RISE: Refugees, Survivors and Ex-detainees (RISE: Người Tị Nạn, Người Sống Sót và Cựu Giam Nhân), các cựu giam nhân đã lên tiếng về tội ác chống lại nhân loại của nước Úc khi Úc bắt buộc giam cầm người xin tị nạn vô thời hạn, quay đầu thuyền tị nạn và trục xuất người tị nạn về nước. Họ đã khởi xướng chiến dịch Trừng Phạt Nước Úc để kêu gọi các nhóm nhân quyền lên tiếng gây áp lực lên Liên Hiệp Quốc không cho Úc được tham gia vào bất kì hội nghị về nhân quyền nào, cũng như không được tham gia ra quyết định về bất cứ quyết định nào có liên quan đến nhân quyền cho đến khi tất cả các trung tâm giam giữ di trú được Úc duy trì hoàn toàn bị đóng cửa vĩnh viễn.

Đây là thời điểm rất quan trọng đối với dân tộc Việt Nam trước ách xâm lăng của Trung Quốc. Trong thời gian tới sẽ có thêm rất nhiều người Việt Nam phải bỏ xứ ra đi tìm đường tị nạn. Nếu người Việt không lên tiếng chống lại sự đối xử tàn nhẫn của Úc đối với người tị nạn thì những người Việt xin tị nạn sắp tới sẽ là nạn nhân tiếp theo của tội ác chống lại nhân loại của Úc khi Úc tiếp tục thẳng tay đàn áp người tị nạn như hiện nay. Cách đối xử và thái độ đe dọa của Chính phủ Úc đối với các thuyền nhân Việt Nam vừa qua hôm 27/8/2018 khi họ đã bị giam cầm và bị đe dọa trục xuất về nước cho thấy Úc không hề có dấu hiệu áy náy cho hành vi chống lại nhân loại của mình, cũng như không có dấu hiệu nguôi tay với các chính sách đàn áp người tị nạn.

Đã bao năm qua cộng đồng người Việt tị nạn ở Úc đã cố gắng ăn nên làm ra, đóng góp cho nước Úc và làm việc với chính quyền để nâng cao hình ảnh của người Việt Nam trong xã hội Úc cũng như thương lượng để Úc cấp visa thường trú cho những người Việt xin tị nạn, nhưng Úc vẫn tiếp tục giam cầm, đàn áp, đe dọa và trục xuất những người tị nạn và xin tị nạn Việt Nam. Còn tệ hơn nữa là việc người tị nạn Việt Nam và Sri Lanka là hai nhóm người dễ bị Úc trục xuất về nước nhất, khi Úc đã ký kết thoả thuận với hai nước này là sẽ giao nộp tất cả những người vượt biên xin tị nạn không có giấy tờ về nước, nơi mà sau khi bị trả về, họ sẽ bị tra tấn, cầm tù, quấy rối, thậm chí bị giết chết. Vậy chúng ta có nên tiếp tục làm việc với chính quyền Úc để rồi mọi chuyện vẫn dậm chân tại chỗ, hay tệ hơn nữa là đi thục lùi? Hay chúng ta phải lên tiếng bênh vực lẽ phải và buộc nước Úc phải có trách nhiệm đối với những tội ác mà Úc đã gây nên? Khi Chính quyền Việt Nam đàn áp dân, chúng ta có thương lượng với chính quyền Việt Nam hay chúng ta phơi bày sự thật và kêu gọi thế giới gây áp lực cho Việt Nam buộc Việt Nam chấm dứt những sự đàn áp này? Chiến dịch Trừng Phạt Nước Úc đang làm những điều đó, những điều mà có thể thay đổi được tình hình và có thể thay đổi được thái độ của Úc đối với người tị nạn.

Lưu ý: Hãy tôn trọng tài sản trí tuệ và sự làm việc cần cù của người tị nạn trong khi viết tài liệu này và đừng ăn cắp.

Vietnamese asylum seekers arrived by boat is being threatened of deportation, what can the Vietnamese community do?

The Vietnamese boat people arrived on 27th August 2018 has been handed over to police by the local people, and is detained on Christmas Island Immigration Detention Centre. The Minister for Home Affairs Peter Dutton has threatened to deport all of these recently arrived boat people back to their country, where they will be tortured, imprisoned, and harmed, or even murdered by the Vietnamese Government.

This is not the first time Australian Government is having cruel actions against asylum seekers arrived by boat in general, and specifically against Vietnamese asylum seekers arrived by boat. In 1992, the Paul Keating  Labor Government has decided to open the world’s first ever immigration detention centre and has been followed by many countries in the world. At the time, the purpose of these immigration detention centres were aimed at Vietnamese asylum seekers arrived by boat and criminalise the action of seeking asylum to ask for protection from oppression, persecution, natural disaster, hunger and genocide. The victims/survivors of these hostile, brutal, inhumane and bloodied detention centres has been and are still speaking out about the negative impact of indefinite detention on their mental health, physical health and their lives.

There has been at least 50 people who lost their lives inside Australian detention centres from the time the first detention centre was opened, and at least 3 of those people are Vietnamese. Most of these people are asylum seekers and all of them are people of colour. These people have lost their lives due to reasons that could have been prevented  if the Australian Government intervene such as suicide, medical negligence and murder. Apart from these unjust deaths, there are also countless incidences of rape, sexual harassment, violence, torture, threat, etc. happening everyday inside detention centres against detainees regardless of their gender and age. Further, despite many years since their release, most detainees are still disabled and still carry with them the illnesses/disorders they acquired from being abused, tortured, threatened, raped, sexually harassed, and when their lives were being left in chaos without seeing a way out for many years. There are also thousands of refugees who has been deported by the Department of Immigration or oppressed to the point where they would self-deport themselves back to where they were persecuted or faced genocide.

In 2015, the Australian Department of Immigration has negotiated to handover Vietnamese asylum seekers arrived by boat to the Vietnamese Government, and these people were immediately charged and imprisoned after they arrived back to their country, despite the Vietnamese Government has promised to not imprison them, create opportunity for them to integrate into the society and enable their children to go back to school. The trap of the Vietnamese Government and the willingness to deport refugees of the Australian Government in a racist way has lead these boat people to be imprisoned, having no capacity to integrate into the society, and a number of them had no other option than have had to risk their lives to cross borders again. So when the Australian Government threaten to deport these Vietnamese boat people recently arrived to Australia to seek asylum on 27/8/2018, they know for sure these people after arriving back will hardly be left alone by the Vietnamese Government. Despite the fact that these people are guaranteed to be imprisoned, torture, even murdered, Australia still pushes these people into an end road without hesitation.

In the current political situation of Việt Nam, within the last few months, the Vietnamese people inside and outside of the country has been and are still continue to discuss against the Chinese invasion, and the fact that the Vietnamese authority are selling off Việt Nam to China. In a number of provinces in Việt Nam and even a few places overseas, Vietnamese people has taken on the street to protest against the Vietnamese Government’s proposal to allow rent concession for foreign companies to rent land for 99 years in Special Economic Zones (SEZs), and to oppose the Cyber Security Law, a law created to make it more convenient to surveillance and control the freedom of speech of citizens on social media to cover people’s mouths.

Currently, there are many people, particularly Vietnamese citizens who has been murdered, harassed, detained, abused, torture and charged when participate in or speak up against the SEZs and Cyber Security Law etc. So it is not surprising when there are many citizens of Việt Nam finding a way to cross borders to seek asylum to escape the repressive regime of the Vietnamese Government. The fishing boat of the Vietnamese boat people seeking asylum has arrived recently to Australian shore in Far North Queensland on 27/8/2018, even when not knowing what each boat person’s asylum case is, but it is very easy to guess that these people has been harassed and threatened by the Vietnamese Government when they’re being thought to have participated in protest or oppose to the SEZs and Cyber Security Law in different ways, and they has been pushed to an end where they have no other ways than risking their lives to cross border.

Surely, anyone who has crossed border seeking asylum must know really well the horrible anxious feelings of uncertainty whilst en route, as well as when their asylum case is being process, not knowing where their destiny will lead them to. So, when being invited to catch crabs and drink beer by the locals, just so then being reported and handed to the police, and then being detained in concentration camps and being threatened without hesitation that they are about to be deported back to the place that has made them to have to abandon their properties and run away for their lives, how horrible must it feel? Are the actions of the locals and the Australian Government humane or not, or is this the new meaning of the word humanity? Is Australia following the International Refugee Convention, or is Australia self-creating a new Refugee Convention, and is self-changing the meaning of the word human right so they can abuse refugees without hesitation?

We are calling Australia to put pressure so Việt Nam will end its systemic human rights violation. But does Australia have the aptitude to condemn other countries when these countries violate human rights systemically when Australia is doing the same thing? When Australia without hesitation threatened to deport  patriotic Vietnamese boat people seeking asylum when they speak up against the invasion of China, and has had to risk their lives crossing borders when being hunted down by the Vietnamese Government, is Australia protecting the weak or is Australia protecting the crooks? If Australia speak up to protect the weak, wouldn’t that go against the history and foundation of Australia, when the British came to Australia to steal land and commit genocide against Indigenous people on this continent, the people who has lived here for more than one thousand generations, in a plot to occupy Australia as their colony?

The Australian history is a bloodied history from the blood of black Indigenous people when they have had their land being stolen away from them and endure genocide committed by white people. The Australian history is also a bloodied history when Australia repress one of the most cruelly and horrendously oppressed group of people in the world: refugees. There will be people who says, “But before, Australia didn’t treat me this way, Australia accepted me.” The answer is similar to the answer to the question, “If the police in Việt Nam treat some people nicely, would that make police in Việt Nam great?”

So how to help current refugees?

eX-detainees who has been detained in Australia’s immigration detention centres have endured the most horrible brutalities from Australia’s refugees and asylum seekers policies. Even after they are allowed to settle, they still continue to suffer from the oppression they faced in detention centres, as well as the after-illnesses and permanent disability from having been tortured, beaten, humiliated, raped, sexually harassed, threaten etc. for an extended period of time. At RISE: Refugees, Survivors and Ex-detainees, eX-detainees have spoken up about Australia’s crime against humanity when Australia mandatorily detain asylum seekers indefinitely, turn back refugee boats and deport refugees back to their countries. They have initiated the Sanction Australia Campaign to call human rights groups to speak up and put pressure on the United Nations to exclude Australia from participating in any human rights forums, as well as exclusions from making any decisions that have anything to do with human rights until all immigration detention centres are shut down permanently.

This is a very crucial time for Vietnamese people on the edge of Chinese invasion. In the near future, there will be many more Vietnamese people who will have to leave their country to find a way to seek asylum. If Vietnamese people don’t speak up against Australia’s cruel treatment against refugees then the oncoming Vietnamese asylum seekers  will be the next victims of Australia’s crime against humanity when Australia continue to oppress refugees without hesitation like what’s happening now. The treatment and threatening attitude of the Australian Government  towards Vietnamese boat people recently arrived on 27/8/2018 when they has been detained and is being threatened of deportation back to their country shows that Australia totally has no sign of repentant  for their crime against humanity, as well as  no  sign of  reform to their  oppressive laws against refugees.

For many years,  the Vietnamese refugee community in Australia  have tried with great effort to become successful and prosper, contribute to Australia and  working with authorities to improve the image of Vietnamese people in the Australian society, as well as negotiate in a way that Australia will grant permanent visas to Vietnamese refugees, but Australia continue to detain, oppress, threaten and deport Vietnamese refugees and asylum seekers. Even worse, Vietnamese and Sri Lankan refugees are the easiest groups of people to be deported by Australia, when Australia has signed Memorandums of Understanding  with these two countries to hand-over all asylum seekers who have crossed borders without documentation back to their country, whereby after their return, they will be tortured, imprisoned,  harassed, or even murdered. So should we continue to work with the Australian authorities just so everything will still remain on the same spot or  even worse, moving backward.  Or should we speak up for justice and hold Australia accountable with the crimes Australia has committed? When the Vietnamese Government oppresses the people,   do we negotiate with the Vietnamese Government or do we expose the fact and call the world to put pressure on Việt Nam to force Việt Nam to stop their oppressions?  The Sanction Australia campaign is doing these things, the things that could change the situation and could change the attitude of Australia towards refugees.

_______________________________________________________

‘Nothing About Us Without Us’ – While you are reading our advocacy materials, media statements and following our campaigns, please remember RISE is entirely governed by and for by eX-detainees, asylum seekers and refugees. Furthermore, all of RISE’s hard work is managed and developed by eX-detainees, asylum seekers and refugees. Support self-determination of RISE: Refugees, Survivors and eX-detainees, by making a tax deductible donation TODAY via https://www.givenow.com.au/riserefugee

Note: Respect the intellectual property and hard work of Refugees in creating this document and do not plagiarise.


© Copyright, RISE: Refugee Survivors
and eX-detainees
ABN 83 916 539 886
All rights reserved

Respect the intellectual property and hard work of eX-detainees and Refugees in creating documents and do not plagiarise.